Dnia 2 listopada uczniowie z grupy ekologiczno – turystycznej wzięli udział w ciekawych, trzyczęściowych warsztatach. Pierwsze zadanie polegało na wykonaniu kulek tłuszczowych dla ptaków na zimę. Kulki bogate w różne nasiona, zboża, łuskane orzechy i smalec już czekają w szkolnej lodówce na odpowiedni moment, aby w chłodniejsze dni mogły zawisnąć i zaspokoić głód sikorek i innych ptaków, które żyją w sąsiedztwie naszej szkoły. Drogim zadaniem było sadzenie cebulek wiosennych kwiatów: krokusów, narcyzów, przebiśniegów, szafirków i tulipanów. Każdy uczeń zapoznał się z ulotką zwierającą ważne informacje odnośnie sadzenia cebul w ziemi. Teraz nie pozostaje nam nic innego, jak wyczekiwać wiosny i podziwiać efekt pracy młodych ogrodników:) Ostatnim zadaniem było wykonanie domowym sposobem odświeżacza powietrza. Do tego celu uczniowie wykorzystali hydrożel, olejki zapachowe, patyczki drewniane i słoik. Naturalne odświeżacze będą w domach uczniów rozsiewać ulubiony aromat.
Wszystkie materiały do zajęć zostały sfinansowane ze środków dotacji Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji w ramach „Programu integracji społecznej i obywatelskiej Romów w Polsce na lata 2021-2030” w ramach zadania „Prowadzenie świetlicy Amaro Strychos w SP 16 w Bytomiu.